Güncel Yazılar…
Bilgi Üretimi ve Yayınlar…
Bilgi birikimi ne kadar artarsa artsın bilinen, bilinmeyen ve bilinemeyen var olmaya devam edecek, insanlığın bilgi gereksiniminin karşılanabilmesi için bilimsel araştırmalar ve yayınlar da ortamı değişse de her zaman varlığını sürdürecektir. Araştırma ve yayın yapmak bilgi ve deneyimlerin maddi ve manevi birikime dönüştüğü açık bir yaşam tarzıdır.
Bilginin üretiminde karşılaşılan sorunları, yayımlama sürecinde karşılaşılan sorunlarla birlikte ele almak gereklidir. Üretilen bilginin niteliğini ve alanına katkısını değerlendirmek bilimsel yayın sürecinin en önemli aşamasını oluşturmaktadır. Bilgi üretmek ciddi emek gerektirirken, aynı oranda üretilen bilginin yayımlanması da ciddi bir emek gerektirmektedir. Emeğin karşılığı olmadan nitelik artırmak da zordur. Bilimsel yayın süreçlerini, editör ve hakemler açısından katma değer yaratan süreç olarak ele almak zorunluluğu vardır.
Bilimsel yayınlar varlığını sürdürebiliyor ise bilim insanlarının editör ve hakem süreçlerinde gönüllü olarak yer almaları ve özverili çalışmaları sayesindedir. Özveri ile elde edilen başarıların daha ileriye götürülmesi, ülkenin bilime katkısının artırılabilmesi için bilimsel yayın süreçlerinin de katma değer yaratan işler olarak görülmesi ve buna göre kurgulanması önem taşımaktadır.
Bilimsel bilgi, örtük bilgiyi oluşturan bilgi birikimi ve deneyimler olmaksızın üretilemez ve bilgi tek başına var olamaz. Hislerin, duyguların ve değerlerin insan hayatına, yürütülen işlere ve bilimin kendisine değerli katkılar yaptığını dikkate almak gerekir. Victor Dörfler* (2024, s.45), Yöneticiler İçin Yapay Zekâ kitabında ‘Nobel ödülü sahipleriyle röportaj yaparken, hepsini birbirine bağlayan ortak nokta, kendi çalışma alanlarına duydukları derin sevgiydi’ diye bahseder. Çalışma alanına derin sevgi duyan tüm editör ve hakemlere teşekkür ediyorum.
Bilgi üretilen, yayımlanan, yönetilen en büyük güçtür ve bilginin birikimi, bilginin geleceğini şekillendirmektedir. Teknolojiye doymuş bir dünyada, teknolojinin bireyler, kuruluşlar ve toplum üzerindeki etkilerini anlamak ve incelemek vazgeçilemez görünmektedir. Öğrenmeyi, bilgi birikimi sağlamayı, bilgi üretmeyi, deneyim kazanmayı öğretemezsek geleceği şekillendiremeyiz. Bilgi ve belge yönetim sistem ve yönetiminde dijital teknolojilerin sunduğu fırsatları, zorlukları ve tehditleri keşfetme konusunda yeni yaklaşımlara acilen ihtiyaç vardır. Bilgi yönetimi alanında ‘bilgi tasarımı ve mimarisi’ yenilikçi yaklaşım olarak öne çıkmaktadır.
Bu bağlamda ‘bilgi tasarımı ve mimarisi’ teknoloji ve bilişim ile sosyal hayatı (insanı) entegre edecek, geleceği şekillendirecek yenilikçi yaklaşımlar içeren bilimsel ve sanatsal çalışma alanı olarak ‘bilgi ve belge yönetimi’ disiplini içerisinde disiplinlerarası yaklaşımla eğitim öğretim programlarına dâhil edilmelidir. ‘Bilgi tasarımı ve mimarisi’, teknolojiden çok erişilen bilginin içeriği, analizi, görselleştirilmesi, sunumu, bilgiyi ve bilgi sistemlerini yönetme gibi farklı bileşenleri içermektedir. Bilgi tasarımı ve mimarisi; her alanda bilginin teknik ve sanatsal yönlerinin benzersiz bir karışımını sunan yöntem ve yaklaşım olarak ele alınmalıdır. Bilgiye erişim ve bilgiyi etkin kullanabilmek için bilgi tasarımı ve mimarisi yöntem ve araçlarını uygulamayı bilen nitelikli insan gücüne ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bilgi ve belge yönetimi alanında geleceğin ürünlerini, hizmetlerini ve sistemlerini yaratıcı ve eleştirel bir şekilde tasarlama, sürdürülebilirliği sağlama ve yönetme geleceğin vizyonu olarak karşımızda durmaktadır.
Teşekkür
Bilgi Yönetimi Dergisi, 7’ıncı yılında; 11 makalenin yer aldığı 7’inci cilt, 2’inci sayısını okurları ile buluşturuyor. Bu sayının zamanında yayınlamasını sağlayan araştırmacı yazarlarımıza, vakitlerini ayırarak kısa sürede makaleleri inceleyen, sürecin aksamadan devamını sağlayan editörlerimize ve bu sayıya hakemlik yaparak zamanlarını ayıran, görüş ve değerlendirmelerini bizlerle ve yazarlarla paylaşarak katkı sağlayan hocalarımıza en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Gelecek sayılarda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
30.12.2024, Gölbaşı-Ankara
Prof. Dr. Fahrettin ÖZDEMİRCİ
Bilgi Yönetimi Dergisi Baş Editörü
BİL-BEM Müdürü
Bilgi Üretimi ve Yayınlar…/Editörden- Bilgi Yönetimi Dergisi, 7: 2 (2024)
—————————————————
* Dörfler, V. (2024). Yöneticiler İçin Yapay Zeka. 2. Baskı. T. İş Bankası Kültür Yayınları.